НАЧАЛО

Категория:

< ПРЕДИШЕН ЗАПИС | ИЗГРЕВЪТ | СЛЕДВАЩ ЗАПИС >

6.3.8. Изуитското гнездо или парламентът на папищашките подкупници. Драма.

ТОМ 35
Алтернативен линк

6.3.8. ИЗУИТСКОТО ГНЕЗДО ИЛИ ПАРЛАМЕНТЪТ

НА ПАПИЩАШКИТЕ ПОДКУПНИЦИ

Драма Действие 1-во

В: Дунавский лебед (Белград). Г. 1, бр. 40, 4 юли 1861, с. 168.

Дъжд придружен с твърде студен вятър, се силно блъскаше по тесните улици на една цариградска стръмнина. Всичко бе потаено, гъстата мъгла се радваше в царуването си, както и силното въздушно ечение с кучешкото лаене, в размяна на приятелските си поздравления. Пердетата редом по къщата бяха дръпнати и силните лампади, кои изнемощяваха уже в светениео си, представляваха нощ на една страшна пустиня.

В това време се зададоха трима души; първият черно жълт като мъртвило, вторият червено брадат като светкавица, а третият посивял като дамлосан човек.

Часът беше около 5 - среднощ и пътниците ни, по бързото си и тихо ходене и по уединението си по него час разхождане, виждаше се да имат за цел важна причина. След една четвърт на часа спрях пред една вратаи трака-трак похлопаха.

Един момък, на бой среден, на лице русо-сух и на име Д. Константинов се намери пред вратата:

- О, по туй време! По туй време! Цанков ви чака часа до 41/2 и като не може повече, стана и отиде сам, като ми връчи настоящето писъмце.

Едно парче тютюн-кехада, запечатана с чириш се връчи на тримата ни нощни пътници, с надпис „До Г-да М. Иванова, Д. Мирковича и Н. Сапунова“, обдържанието й бе:

„Мужици! Чаках ви, не додохте, аз отивам и побързайте па да додите.

Ваше мекере......

Цанков“

И тримата се начумериха и усмихнаха зад мустак и с ,да направиме барем по едно цигаро“ дръпнаха към къщата на армено-католишкия патрик, измокрени и измръзнали до сърце.

Десет минути от часа минаха, не минаха, между им зе място извънредно едно движение с грозно телесно потръскване; след малко же чу се глас:

- Тук е!

Една голяма врата се отвори и с едно Заповядайте, пътниците ни се умъкнаха.

Цанков и едно младо армено-католищко попче се представиха напред им и рекли недорекли Добра вечер, Цанков направи илам тактире си .... Без да му отговорят завлякоха се сичките в една стая.

Противоположен към към северо-запад се намираше един дървен дом с 5 стаи и салон. В едната от тия стаи, в по-голямата, гореше една восъчна свещ , която наближаваше да прегори. На стената висяха два кръста, разпятие Христово и един портрет на безмустачен и с малко тасче на глава, човек, който трябваше да бъде някой иезуитски .... (папа ....). Тишина голяма владееше и от час на час свещта пращеше придружена с хархоренето на един пъстробрадат задрямал мъж, издаваше една страшна ... Между това наближи часа да отстпи тихото царуването си..., звънецът гръмко притърщя и стайната врата скръцна. Манол, Миркович и Сапунов се изтърсиха в стаята, и предвождани от хубосника Цанков, простряха след две минути дългите си вратове да целуват обущата на Хасуна.

Пъстробрадатият мъж, сънлив и гурелив .... Що търсите? .... Кои сте .... Ух ...ааа... О!любезни чада простете... Поразсъни се и разграчи се: „Седнете, седнете. Таман аз сън с вас имах, в провидение...

Приканието им им сполучи да разбуди добре Хасуна.

Хасун

Е, как сте? Вярвам, че здравето ви е в пълност?

Гостите

С молитвата на св. Отец (погледнаха към безмустаковия портрет) и за Н. Пр. сме добре

Хасун

(Благославя с две ръце).

Да живейте чада, вашия усърден отговор и свободнякавите461 по лица ви краски дават ми да се надявам, че ми носите работата свършена. О, колко ще се зарадват братята Брюнова и Боре! Но преди да влезем в разговор обширен, елате наблизо за да ви се радвам и: Мелкон ахчар462! извика.

Един упърпан калугер без мустаци, без нос, изкръсти след две минути ръце си.

Хасун

По един чибук и по едно шекерлия кафе.

Гостите се спогледаха един други и направиха знак, като да си казваха „пак на килепир“

После това Хасун продължи: Прочее разкажете ми, разправете миявно и ясно. Склониха ли? Можахте ли да ги кандардисате? Вий снощи щом минахте Д. ... Ефенди дойде. Той има сичко изредено за, где трябва да застъпите и що да правите, щото да бъдем съобразни в политиката. Уттре им иска непременно.

Манол

Благодари ме и отива добре. Ний снощи се срещнахме, според повелението на господин Боре, с П. Н.... намерихме го по-добре отколкото мислихме. Обещават и те силна защита, най-вече ни съветват да сействуваме колко по-действително, без да се от някого свеним.

Хасун

Не ли ви казвах! Аз ли ви го повтори токова пъти и брат Боре ... няма нищо против, особно като си приемете на минута и заплатата и пр. следователно - на работа. Е, кажете ми де, удовлетворете нетърпението ми! О, сега ми иде на ума по времето на вашето влизане (!) в правата вяра, аз бях дякон ...

Между това пресече се разговора. Мелкон ахчар и ... се умълчаха и раздадоха чибуците и кафето ... След това врата се силно затръшна.

Хасун към слугата:

Затвори добре де!

Слугата:

На заповедите ви

Хасун

Прочее сега вече сме свободни и казвайте

Манол

Казаното е казано и решението решено. Поп Тодор е цял мой, дядо Йосиф на Н. Сапунова и другите както знайте са готови от се сърце. Това до тук е наша грижа. Работата е за по-нататък, сиреч трябва да се предначертае пътя, както и на г. Боре рекох за каква дипломатика ще се играй, като доде време да им се обяви, че ще минуват обреди, догми и пр. защото те сега, едно че не сме ги надъхали, как сами що бъдат чорбаджии и патрици, а друго ревността, за да станат владици ще изправи всичко, т.е. ще се закълнат и пр., но утре, в други ден ...какви ще ги вършим?

Цанков

Има кой да му отмишлява [размишлява] за до там, ний сега трябва да гледаме онова, което ни се налага да направим.

Хасун

Не! Добре говори г-н Манолов, пътя се работи най-лесно. Простотата ще ни спомогне за всичко, стига вий да действате колко можете по нашему (иезуитски). Следователно, като работата е вече е осигурена, имам залог от братята Брюнони и Боре да ни известят, че сега, в недела, трябва вече сичко да се свърши и да се провъзгласи унията. Църквата, на която ще се прочете акта е назначена. Той (акта) снощи трябва да се е написал и ще ви се даде да го преведете на български и като се подпише от свещеничеството (!) и има млади момчета, то унията е съставена.

Миркович

Това много добре, а трябва да оитаме, защото и чорбаджиите не миръват, аз съм още добре с тях. Трябва обаче, да ни го разясните, как да разположим за неделя работата.

Хасун

Него вече г. Боре ще ни го разправи. Както и да е работата, не ще никак мнение, особено като обстоятелствата са каквито ги искаме.

Цанков

Струва ни се (простете), че ще възкръсна в тоя случай.

Между това часа удря 6 и пътната врата ненадейно се захлопва.

- О, кой ли ще е! Скоро да отворят!

И други такива няколко разговора зеха място в стаята, гостите станаха като восък жълти.

След три минути Мелкон ахчар [въведе] и брат Боре.

Боре, Боре! О, случка изредка: И сички се наредиха за селям463. Не след много довтаса едно чудовище. Един измокрен от глава до крака калугерин с брада колкото метла ... И след прилежното поздравление седнаха.

Гостите

Понеже и вече време и ний трябва да бягаме, допростете ни да целунем десницата ви.

Боре

Да, да, идете и се успокойте: аз ще науча от Н.Пр.Хасуна потребното, а вас утре рано искам на Сан-Бенедето. Вий чадо Цанков позабавете се, да си идем заедно, защото съм сам.

Цанков

С едно до земи поклонение освети готовността си.

Гостите направиха приличното поздравление и заминаха, а Боре, Хасун и Цанков останаха. Цанков ще се прави .... да стане поп. (!)

Един излъган Българин

_____________________________________

461) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Свободняк - човек, който обича свободата, волен живот

462) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Ахчия (ар.-тур.: ahçr) - готвач

463) Бележка на Е. Ангелова-Пенкова: Селям (ар.-тур.: selam) - поздрав, приветствие.


, , г., (Четвъртък) (неизвестен час)

ИНФОРМАЦИЯ ЗА БЕСЕДА


НАГОРЕ